|
|||||||||||||
|
|
Çok Robotlu Endüstriyel OtomasyonDr. Dilek Bilgin Tükel (Altınay Robotik ve Otomasyon A.Ş.)
Endüstriyel robot çağı 1954 yılında George Devol'ün geliştirdiği endüstriyel amaçlı robot kolu için patent almasıyla başlar. 1960'larda robotların kullanımıyla dünya endüstrisi etkileyici bir döneme girer. Tehlikeli, kirli ve tek düze işler için güvenli bir alternatif olan robotlar, endüstrinin vazgeçilmez işçileri olur. Robotlar, üretimi artırırken zamanı kısaltır, maliyeti düşürürken kaliteyi yükseltir. Bu da robot nüfusunun artmasına neden olur. Birleşmiş Milletler (UN) ve Uluslararası Robot Federasyonu (IFR), istatistiklerine göre 1970-1996 yılları arasında 860,000 robot satılmıştır, bugün dünyada 680,000 robotun kullanımda olduğu biliniyor. Bu robotlar başlıca kaynak, boyama, montaj ve malzeme transferi uygulamalarında kullanılmaktadır. Gelecek vaat eden robot uygulama alanlarından başlıcaları:
Robotların tarihsel gelişimi ve robota ihtiyaç gösteren uygulama alanları ışığında, yeni nesil robot sistemlerinin çok robotlu, paralel yapılı, çok parmaklı eller ve yürüyen makineler içeren mekanizmalar olacağı açıktır.
Şekil 1. Altınay A.Ş. tarafından Mersin Paşabahçe Cam
A.Ş. Bu yazının amacı çok robotlu sistemleri tanıtmak ve potansiyel uygulama alanlarını ve avantajlarını okuyucuya anlatmaktır. Montaj ve üretim sektörü çoklu robot sistemleri için potansiyel uygulamalar içerir. Bu uygulama alanlarını üçe ayırabiliriz:
1. Proses PaylaşımıRobotlar kendileri için tanımlanmış olan görevleri yaparlar. Herhangi bir robotta bir sorun çıktığında, sorunlu robotun görevi diğerleri tarafından üstlenir. Bu esnek ve güvenli sistem sayesinde üretim, donanımdan kaynaklanabilecek sorunlarda bile durmaz. Sorunlu robot servisteyken, üretim devam eder. Şekil 2. Sistemin şematik görünümü. 1997 yılında Altınay Robotik ve Otomasyon A.Ş. tarafından, Şişe Cam A.Ş. için geliştirilen çok robotlu otomasyon sistemi, proses paylaşımı için ülkemizdeki sayılı örneklerdendir. Bu sistem yapı malzemesi cam tuğlaların etrafının boyanması amacıyla kurulmuştur. Sistem, soğutma sonu konveyöründen tuğlaları alan "Tuğla Besleme Sistemi", malzeme taşıma konveyörleri, Tuğla devirme sistemi ve SCARA tipi 40kg yük taşıma kapasiteli beş eksenli iki robottan oluşmaktadır. Çok robotlu tuğla boyama sisteminde robotlar işi paylaşır. Herhangi bir arıza sonucu veya temizlik için robotlardan biri durursa, diğer robot onun görevini de yüklenir. Sistemin genel görünüşü Şekil 1 ve 2'de verilmiştir.
Robotlar ve elleri, yukarda tanımlanan işi yapabilmek üzere tasarlanmıştır. Seçilen mimari ve kol uzunlukları, robota geniş bir çalışma uzayında çalışabilme yeteneği sağlar. Her robot 5 eksenlidir. İlk iki eksen x-y düzleminde konumlanmayı, 3. eksen oryantasyonu, 4. ve 5. eksenler ise tuğlaların merkezleri etrafında döndürülmesini sağlar. Eksenlerin konumlan artımlı enkoderlerle okunur. Robotların maksimum yük taşıma kapasitesi 40 kg'dır. Şekil 3. İki robot yapıştırma işlemi yaparken Pozisyon tekrarlanabildiği ise 0.5 mm'dir. Her eksen fırçasız AC servomotor ile sürülür. Robot denetleyicisi, robotun izlemesi gereken yörüngeyi öğretmek, kontrol etmek, sıfırlamak, giriş/çıkışları kontrol etmek ve değiştirmek, tuğla aktarma hattı ile koordinasyonu sağlamak üzere tasarlanmıştır.
2. Etkileşimli İş PaylaşımıBir robot çevre ile etkileşimsiz çalışıyorsa pozisyon denetimiyle denetlenmesi uygundur. Eğer, ortam ile temas etmesi gerekiyorsa veya iki robot birlikte bir yük taşıyorsa tek başına pozisyon denetimi yetersizdir. Bu durumda robotun ortama veya taşıdığı objeye uyguladığı kuvvetinde denetlenmesi gerekir. Sistemin pozisyon ve kuvvet hatalarına cevap vermesi bu hataların robot denetiminidirekt olarak sürmesi ile mümkündür. Kuvvet denetimi, 1950'lerde nükleer santralde çalışmak üzere tasarlanan yapay bir kol ile başlar. Bugün artık endüstride de uygulamalar var olmakla birlikte halen yeterince yaygın değildir. Kuvvet denetimlerini uygulama ve denetim stratejileri bakımından şu şekilde özetlenebilir:
Çok Robotlu MontajBu uygulamada her robot kolu ayrı bir parça taşır. İki robotun elleri arasında göreceli harekete göre yörünge planlaması yapılacaksa kinematik artıklık kullanılarak robotların tekil noktalardan uzak kalması, engellerden korunması, mümkün oldukça ortak çalışma alanın merkezinde kalmak gibi kriterlerin hesaba katılarak çözüm bulunması sağlanır. Çapak alma, kaynak, yapıştırma gibi uygulamalarda bu özellikler büyük avantaj sağlar.
Ortak Obje İle ÇalışmakŞekil 4. İki robot ağır bir yükü taşırken Ortak bir obje ile çalışan çoklu robot sistemleri kapalı kinematik zincir oluştururlar. Yukarda belirtildiği gibi bu özellik bize dinamik çok seçimlilik sağlar. Bu sistemlerde yörünge planlaması üç aşamada yapılır.
3. Aşama, obje, eklem ve operasyon seviyesinde çözümlenebilir. Obje seviyesindeki kriterler objenin yüzeyindeki temas kuvvet/momentlerin büyüklüğünün en aza indirgenmesi, iç kuvvetlerin en aza indirgenmesi veya belirli değerde tutulması şeklindedir. Eklem seviyesindeki çözümlerde robot motorlarının kısıtlamaları, robotların maksimum yük taşıyabilme kapasiteleri, toplam motor tork değerlerinin en aza indirgenmesi veya motor tork değişim değerlerin en aza indirgenmesi amaçlanır. Operasyon uzayında obje ve robotlar birlikte modellenir, sistemin kinetik enerjisinin en aza indirgenmesi, her robotun işlem sırasında minimum efor harcaması gibi kriterler bu sınıfa dâhildir.
Sonuçİnsan yaşamındaki paylaşma, yardımlaşma ne kadar önemliyse ve ilerlememizin başlıca nedeniyse, otomasyon sistemlerinde de ortak çalışma ve işi paylaşma ileri teknolojinin göstergesidir. Çok robotlu sistemleri, kontrol sistemlerinin donanım ve yazılım gücü arttıkça ve endüstriden daha esnek, daha güvenilir çözümler için talepler geldikçe daha yaygın olarak göreceğiz. Kaynak: Tükel, Dilek Bilgin., "Çok Robotlu Endüstriyel Otomasyon", Otomasyon Dergisi, Şubat 1999, syf. 32-35 Alıntı referansı: Tükel, Dilek Bilgin., "Çok Robotlu Endüstriyel Otomasyon", /sayfa/Dilek_Bilgin-Cok_Robotlu_Endustriyel_Otomasyon.html , Temmuz 2007 Arama önerileri: çok robotlu otomasyon sistemi, robotik sinerji, proses paylaşımı, otomasyon, çoklu robotlar, altınay robotik,
© 2000-2008 |
|