20 Mayıs'ta gece saat 02'de Sinop'ta deprem meydana geldi.
Nükleer santral inşaası için henüz yer lisansı alınmamış Sinop'ta olabilecek
daha güçlü depremleri değerlendirmeye katmak için geçmişe dönük
ayrıntılı bir jeolojik çalışma yapılmasının gerektiği açık.
Sinop ve Deprem
Her ne kadar Sinop'ta deprem tehlikesinin yok olduğu söyleniyorsa da Türkiye'de en çok deprem olan Kuzey Anadolu Fay hattına sadece 55-95 km uzaklıkta. Episenter'i Boyabat'ta bulunan bir depremde en çok zarar Sinop'ta görünecek. Hatta bu Episenter Sinop'a daha da yakın olabilir, Kuzey Anadolu Fay Hattının Kuzey'e olan dallarının birinde.
Sinop Bölgesinde bile Kuzey Anadolu Fay Hattına parallel olan bazı fay hatları geçmekte, biri Sinop'un hemen güneyinde; öbürü ise Erfelek'te. Bunun dışında bu bölgede birçok sayıda fay sistemi olduğunu biliniyor.
Ayrıca Sinop'un güneyindeki toprak kaymalarının tektonikle olan ilişkilerinin açıklanması gerekmektedir.
Akkuyu bölgesi bile yine fayların cirit attığı bir yer Nükleer Santral kurmak için emin değil.
1943 yılında yine Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Ladik (Samsun)'da meydana gelen bir deprem 45,000 kilometre karelik bir sahayı etkilemiş, 4,000 kişi ölmüş, 5,000 kişi yaralanmış ve 40,000'in üzerinde ev yıkılmış veya harap olmuştur. Açılmış Fay hattının uzunluğu 280 km, depremin şiddeti 7.5 idi.
Yine Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki Çorum mahallinde 1509 veya 1510'da meydana gelen bir depremin etkisi Amasya'dan Gelibolu'ya kadar görülmüştü. Bu hattın daha doğusunda ve batısında meydana gelen depremler herkesçe çok iyi biliniyor.
Boyabat'ta veya Kuzey Anadolu Hattı (Düzlüğü) üzerinde Sinop'a daha yakın bir episenterde meydana gelecek bir depremin alanı Sinop'u da içine alacaktır, İnceburun'u da.
Nükleer Enerji Santralı kurmak için Sinop'ta, Akkuyu'da ve İğneada'da 20 sene öncesinde yapılan etüdler teoretikti ve jeolojiye dayanıyordu, artık geçerlilikleri kalmadı. Halbuki böyle sahalarda yapılacak çalışmalarda büyük çapta jeofizik (örneğin: sismik gibi) etüdler yapmak gerek.
Teorik çalışmalara dayanarak, Türkiye'de Konya Ovası dışında, Nükleer Sentral kurabilmek için emin bir yer olmadığı söylenebilir. Buna rağmen Nükleer Santrallerin tehlikeleri bilindiğinden hiçbir yere kurmamak en iyisi.
Dr. Doğan Leflef,
Consultant Geologist