Bilim ve Gelecek'in Eylül 2005 sayısı bayilerde!
Amerikan malı bir safsata: "Akıllı Tasarım"
Yaratılışçılığın -bilimin de içine sızmaya çalışan- son biçimlerinden biri olan "Akıllı Tasarım", Amerikan malı bir safsata. Ünlü bilim dergisi Nature'ın editörleri, "Akıllı Tasarım"cıların Amerikan okullarındaki faaliyetlerinden "Öğrencilerin beyinlerini kimler tasarlıyor?" başlığıyla yakınmış ve bilim çevrelerini uyarmışlardı. Sorunun boyutu, geçtiğimiz ay içinde ABD Başkanı Bush'un kilise çevreleriyle yaptığı bir görüşmede, okullarda "Akıllı Tasarım"ın da okutulmasını istediğini söylemesiyle anlaşıldı.
Türkiye'de de, işareti alan dinci-gerici çevrelerin yeni öğretim sezonunun açılmasıyla birlikte, Hükümetin de desteğini arkalarına almaya çalışarak, benzer bir kampanyaya girişecekleri anlaşılıyor. Basına da yansıyan ilk girişim, TÜBİTAK ve bu kurumun çıkardığı Bilim ve Teknik dergisine yönelik, Evrim Kuramının işlendiği ama Yaratılış "Teorisi"nin işlenmediği yönündeki saldırıların başlaması.
Bilim ve Gelecek olarak bu kampanyaya karşı mücadeleye, çok tartışıldığı ve tartışılmaya devam edeceğini sandığımız bugünlerde, kapak dosyamızla girişiyoruz. Prof. Dr. Haluk Ertan'ın "Yaratılış dogmasının evriminde bir aşama: Akıllı Tasarım hipotezi makalesi, yaradılışçılığı ve onun son biçimlerinden biri olan "Akıllı Tasarım"cılığı çeşitli boyutlarıyla inceliyor ve örnekler vererek çürütüyor.
İlk modern bilimkurgu
Kepler'in "Somnium (Rüya)" adlı öyküsü
Türkçe'de ilk kez!
Bilim ve Gelecek'in 19. sayısının ikinci önemli dosyası, Bilimsel Devrim'in büyük ismi Johannes Kepler'in, Türkçe'de ilk kez yayımlanan bilimkurgu öyküsü Somnium (Rüya). Modern bilimkurgunun ilk örneği olarak kabul edilen bu önemli eser Türkiye bilimkurgu çevrelerinde dahi bilinmiyor. Engizisyon'un tepkisinden çekindiği için zorunlu olarak bilimkurgu formatında yazdığı bilimsel devrimin bu önemli eserinde Kepler, "Astronomik gözlemler Dünya üzerinden değil de, Ay yüzeyinden yapılsaydı; ne gibi farklılıklar olurdu? sorusuna yanıt veriyor. Somnium'u İngilizce'den Bener Ergüngör çevirdi ve bir sunuş yazısı kaleme aldı. Nalân Mahsereci de Kepler'in astronomiye katkılarını derledi.
Bilim ve Gelecek'te ayrıca...
Prof. Dr. Fahri Işık, Prof. Dr. Ufuk Esin ve Rüstem Aslan, geçtiğimiz ay yitirdiğimiz Prof. Dr. Manfred Korfmann'ı, arkeolojiye, ülkemize katkıları ve fikirleriyle anlatıyorlar.
Dr. Umur Gürsoy, "Çernobil'den gelen hastalık yükü ve toplumsal maliyet makalesiyle Çernobil Nükleer Santrali Kazası'ndan gelen hastalık yükünü ve toplumsal maliyeti ele alıyor.
Prof. Dr. Yaman Örs, kendisiyle söyleşi yapan Dr. Haluk Erdem'le şu sorular çerçevesinde konuşuyor: Bilimler felsefeden mi çıktı? Felsefe kurtuluş olabilir mi? Felsefe evrim geçiriyor mu? Geleneksel felsefenin açmazları? Bilim-felsefe-politika ekseninde yaşanan kuramsal sorunlar...
Prof. Dr. Cengiz Güleç, "Günümüzün Babil'i ve Bilgelik arayışları başlıklı makalesinde, bilimsel ve teknolojik ilerlemenin arka planındaki etik sorunları irdeliyor.
Prof. Dr. Mehmet Dağ, "İslam felsefesinde kurulu dinlere tepki: Er Râzi ve İbn Er-Râvendî başlıklı makalesinde, kurulu dinlerin kimi temellerine karşı çıkan ve tabiat araştırıcıları olan iki İslam filozofonu, Er Râzi ve İbn Er-Râvendî'yi anlatıyor.
Ogan Güner, "Hava Durumu"nda Chavez'in ülke ve bölge çapındaki, kısa ve uzun vadeli politikalarını, uygulamalarını ve projelerine yakından bakmaya davet ediyor.
H. Tuğrul Atasoy, "Yaşayan Dil" başlıklı makalesinde, kaybolan diller, dillerin zenginliği vb. konuları irdeliyor.
Av. Ali Çivi, "İsviçre'deki Türk Göçmenler: Hukuksuzlar'ın hukukla alışverişi ve Hans-Lukas Kieser, "19. yüzyıldan bugüne İsviçre'ye Türk göçü" başlıklı yazılarıyla, genel olarak göçmenler, göçmenlik, özel olarak da İsviçre'deki Türk göçmenler konusuna eğiliyorlar.
Prof. Dr. Orhan Küçüker, "İÜ Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi" başlıklı makalesinde, Atatürk'ün Üniversite Reformu'yla kurulan, Türkiye'nin en eski botanik bahçesi olan ve bu yıl 70. yaşını kutlayan İÜ Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi'nin kuruluş ve bugüne geliş öyküsünü anlatıyor. Fonda, Naziler'den kaçan ve İÜ'de biyoloji bölümlerini kuran Alman bilim insanları da var.
Zeki Arslan, "Mevleviler, Ahiler, Kalenderiler ve diğerleri" başlıklı yazısıyla, Bilim ve Gelecek'in 17. sayısında yer alan Prof. Dr. Mikail Bayram'ın makalesiyle tartışıyor. Bayram'ın savladığı gibi 13. yüzyıl Anadolu tarikatlarından Ahiler ve Kalenderiler arasında düşmanlık değil, dostluk; zıtlık değil, birlik olduğunu iddia ediyor.
Derginin son sayısında, her zaman olduğu gibi Ali Nesin'le Matematik Sohbetleri, Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Satranç, Go, Briç, Hava Durumu, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde canlı haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.
Bilim ve Gelecek Dergisi
Genel Yayın Yönetmeni: Ender Helvacıoğlu
Editörler: Nalân Mahsereci - Ruken Kızıler
Adres: Sakızağacı Cad. Nane Sok. 15/4 Beyoğlu-İstanbul
Tel: 0212-244 97 95
www.bilimvegelecek.com.tr
Abone koşulları
1 yıllık: 50 milyon TL
6 Aylık: 25 milyon TL
Avrupa ve Ortadoğu: 50 Euro
Amerika ve Uzakdoğu: 100 Dolar
(Abonelik için dergi merkezini aramanızı rica ederiz)
© 2000-2008
ilker Fıçıcılar
F.U.E.L
Bilim
www . Bilim Bilmek . com
|