Bilim, Türk Bilim
Adamları, Bilim Teknik
üretkenlik dizin konular arama bookmark

 

Denel fiziğin ustası: Prof. Dr. Adnan Sokullu - 2


Adnan Sokullu, 1929'da liseyi bitirdiğinde posta telgraf mühendisi yetiştiren PTT yüksek okuluna başvurur. Sonra dış ülkelerde öğrenimi için açılan iki sınava girer, ama yerini garanti etmek içinde Yüksek Mühendis Mektebi'ne (bugünkü İTÜ) yatılı olarak girer. Bir süre sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nın bursunu kazandığı belli olur. Fizik öğrenimi için Almanya'ya gider.

1935 sonlarında Teknik Fizik Yüksek Mühendisi olarak, İstanbul Üniversitesi Fizik Enstitüsü'ne Prof. Dr. Harry Demper'in yanında asistan olarak göreve başlar. Sonra doçent olarak atanır. Doktorasını daha sonra yapar. O sırada Fizik Enstitüsü'nde iki ekol bulunmaktadır: Fransız ve Alman ekolleri. Sokullu Alman ekolündendir. 1941 yılında Prof. Demper'in Amerika'ya gitmesi ile işler Sokullu üzerine kalır ve 1946'da Zürich'te Prof. Mayer'in yanında kadrosuz profesör olarak çalışan Kurt Zuber'i İstanbul Üniversitesi'ne getirir. Prof. Zuber'in Fizik Enstitüsüne gelmesi ile birlikte İstanbul Üniversitesi Prof. Zuber'in yetiştirdiği öğretim üyeleri ile Ultrases de dünyanın en başarılı merkezlerinden biri olur ve burada bu konuda en iyilerden biri olan da Adnan Sokullu'dur. 1960'da Wesern Reseve Üniversitesi'nin daveti ile Amerika'ya gider.

O hikâyeyi de hocanın ağzından dinleyelim: "1950'lerde Amerika'da Ultrasesi tıpta bir diyagnostik aracı olarak kullanmak için bazı teşebbüsler başlamış, 1959 senesinde bir doktor ultrases ışını ile gözü tarayıp derinlerden eko alıyor ve sonra bu ekoyu ossiloskop ekranında görünür hale getirerek göz içi hakkında bilgi ediniyor. O zaman radar tekniği gelişmiş, yansıyan sinyallerden bir ekogram çıkıyor. İşte bu yeni konuya Wesern Reserve Universitesi, Tıp Fakültesi de girmek istemiş. Böyle bir konuya girmek için ultrases bilen tecrübeli bir fizikçi gerektiği bilincindeler. Tecrübeli bir ultrasesçi bulamayınca Avrupa'ya yönelmişler ve benim adımı Viyana Üniversitesi profesörlerinden birinden almışlar. Aslında o da beni sadece yayımlarımdan tanıyormuş. "

"Günün birinde o Tıp Fakültesi'nden bir mektup aldım, bize gelebilir misin diye. Ben klasik ultrases yapıyorum, yani tecrübem filan var ama hiçbir uygulamam yok. Gideriz, beceremezsem dönerim, havası içinde kalktım gittim. Ve gidiş o gidiş, üç yıl kaldım. Sanırım ilk zamanlar, çevrede dedikodular oluyormuş, "bula bula Türkiye'den mi adam getirdiniz" gibilerinden. Sık sık bana gelip "çabucak bir şeyler yap da tenkitçilerin ağzı kapansın" diye ikazda bulunuyorlardı. Sonra bir gün, gözü şişmiş bir hasta var hastanede, nedenini bulamıyorlar, acaba senin yaptığın cihazla gözün içini ve arkasını görebilir miyiz diye sorarak, şunu bu hastaya uygular mısın dediler. Telaşlarını fark ettiğim için kabul ettim.

"Aletleri tekerlekli bir masa üzerine monte ettikten sonra hastaya gittik. Hastanın gözü şiş ve kapalı. Göz kapağı üzerinden gözüne ultrases tatbik ettim ve transduseri değişik yönlere çevirirken, bir de baktım bir büyük bir eko geliyor gözden. Sağdan gönderiyorum dalgayı, sonra soldan gönderiyorum, fakat eko hep muayyen bir yerden geliyor. Yeri gayet belirgin, gözün sol tarafına doğru içerde göz arkasında bir yer. Tereddütle göz arkasında yabancı bir madde var diyorum. Metalik bir şey. Metal olması, tabi tahminden ibaret. Çünkü hedefin bu kadar büyük eko verebilmesi için metal bir parça olması gerek. Tahminime güvendiler ve hanımı ameliyata aldılar. Gözün arkasında bir ince telden klips buldular. Hanım bir yıl önce bir göz ameliyatı daha geçirmiş ve klipste o zaman unutulmuş, o çıkınca kadın düzeldi ve benim de itibarım muazzam yükseldi.

"O zaman için böyle bir teşhise varmak, ilk defa oluyordu ve müthiş bir şeydi. Bu vakadan sonra Amerikan devleti yardım elini uzattı ve Sağlık Bakanlığı'ndan araştırma fonu almaya başladım ve bu yardım 17 sene sürdü. Bu 17 sene içinde üniversiteden bir kuruş almadan devletin verdiği fonla hem laboratuvarımı kurdum, hem kendi maaşım aradan çıktı. Hem de yanımda çalışan 10-12 mühendis ve teknisyenin ücretlerini ödedim."

Profesör Sokullu, 1953-54 yıllarında Fen Fakültesi'ne bağlı bir araştırma merkezi kurup, yanına genç öğrencileri de alarak, Ankara Polis Radyosu'nun verici ve stüdyosunu, İstanbul Fen Fakültesi radyo istasyonunu kurmak, Ankara-İskenderun telsiz-telefon bağlantısını, polis için gizli vericilerin yerlerini bulmak için özel alıcalar ve hastaneler için bazı cihazlar yapmak gibi birçok başarılı çalışmalarda bulunmuştur. Profesör Sokullu, Wesern Reserve Üniversitesi'nin ısrarı ile 1965'de tekrar Amerika'ya döner. 1977'de kesin dönüş yaparak Tubitak Marmara Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini üslenir. 1980'e kadar bu görevi sürdürür. 1980'de ENKA şirketinden bir araştırma merkezi kurmak üzere teklif alır ve bu şirkette bir ekip kurarak başarılı çalışmalar yapar. 2005 yılında vefat eden Sokullu, memleketimizde fiziği endüstriye uygulayan en iyi fizikçi olarak bilinir.

Yrd. Doç. Dr. Metin Bolcal
(İstanbul Kültür Üniversitesi)

Kaynak:

  • Cumhuriyet Gezetesi, Bilim Teknoloji Dergisi (Cuma günü eki), 18 Ocak 2008, syf. 17


Arama önerileri: Adnan Sokullu, fizik, bilim, Türk bilim adamları, Türk ünlüleri, Türkiye'de bilim, Türk fizikçiler, fizikçi,

EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2000-2008
ilker Fıçıcılar
F.U.E.L
Bilim
www . Bilim Bilmek . com

 
arama 
 



yenilik 

Ek Para Kazanma
Internet ek gelir elde etmede en pratik yol için tıklayın.


önemliler 


» KYK Yurtları
» Bursa Yurtları
» Burs Rehberi


anımsatma 


Mail Adresi Bulma
Aradığınız kişinin emailini,
ad soyadını arayarak öğrenin:

www.Turkce-Arama.com



Zengin Olmanın Yolları
Akıllıca Kullanılan Kredi Kartı ile
Para Kazanmak Mümkün

ParaKazanmaYollari.com



Türkçe Arama Motoru
Video, Altyazı, Email, Kişi
ve Site Arama, Yenilenen
Türkçe Arama Motorunda:

www.Turkce-Arama.com


bir not 

Bilim, teknoloji ve diğer alanlarda kalkınabilmek için bir ulusun kaynaklarını kendi içinde tutması zorunludur. Kaynaklarımızı yerel sanayiciye aktararak, yabancı mal almayarak teknolojik kalkınmamızı destekleyebiliriz. Bize hiç gerekmeyecek alanlarda değil, ihtiyaç duyduğumuz alanlarda araştırma yaparak bilimde ilerleyebiliriz.

Türkiye'nin bilimsel hedefleri için tıklayın:
vizyon2023.tubitak.gov.tr


NEDEN NÜKLEER SANTRALLARA HAYIR?


!! DİKKAT !!
Nükleer Santral Dışa Bağımlılığı Arttırır
Yakıt çubuklarının sürekli olarak dışarıdan alınması gerekiyor.


Ücretsiz Kitap için Tıklayın:
Karşılaştırmalı Sümerce ve Türkçe



bir site 


akunar.blogspot.com
akunar.blogspot.com - Çevre ve
Enerji
Enerji, Nükleer Enerji ve Çevre

Enerji, Nükleer Enerji, Çevre, Entropi, Kaos, Termik Santrallar, Bilim, Biliminsanı ve Muhendislik Etiği üzerine yazılar.


bir site 


OnaylamıYorum
onaylayorum

Sizin gönderdiğiniz sizin puanladığınız nitelikli haber ve yorumlar


bir kitap 



Tanrı Yanılgısı
Richard Dawkins

Daha önce insan davranışları, canlılar ve genetik hakkında çok ilginç çalışmaları olan Richard Dawkins'in bu eseri pek çok tartışmaya yol açıyor.


seçilenlerden 

Evrim Teorisi
Robot Sistemlerin Kontrolü
Örnek Temelli Bilgisayar Çevirisi
El-Biruni
Robotik
Pardus'a Göç
Fotovoltaik Modül Üretimi
Burs Rehberi
Değerli Bilim İnsanları


MSN Adresi Bulma
www. Turkce-Arama .com


Didikle Arama Motoru
www. Didikle .com



Şip Şak Çeviri

SipSakCeviri.com
 
Akademik
Makale Çevirisi
Özet Çevirisi
ve
Makale Redaksiyonu

Dosyanızın fiyatını otomatik hesaplatabilir, çevirinin ilerleme durumunu cep telefonunuzdan WAP ile izleyebilirsiniz!...

reklam 

AdBux ile Para Kazanma
Internet ile ek gelir elde etmek için tıklayın.


Turkish - English Translation

Expert Translators
for
Academical
Articles & Theses
Abstracts

SipSakCeviri.com




Linux ile Robotik
Dr Jay Newman

 Robotlara meraklıysanız kaçırmamanız gereken bir kitap.



en çok okunanlar 

Burs Rehberi 2008
Evrim Teorisi
Robotik Ekitaplari
Çeviri Programları
Godel Escher Bach
Neden Nükleer Santrallere Hayır
Türkçe Eğitim Yapılmalı
Değerli Bilim İnsanları
Nükleer Enerjiye Evet mi Hayır mı
Kitap Okuma Alışkanlığı
Robot Sistemlerin Kontrolu
Bilim Dili ve Terim Sorunu
TÜBA Evrim Teorisi Duyurusu
Nükleer Santraller
AKP İlerleme Yönünde Bir Engel



bir karikatür 
Boş ve Dolu - Semih Poroy - Cumhuriyet Gz.
büyütmek için tıklayınız

reklam 



Kriptografi / Şifrelerin Matematiği
ODTÜ Yayıncılık

Şifrelerin matematiksel sistemlerle ifade edildiği kriptografi bilimi


duyurular 

Evrim Teorisi


Bilim Ekitapları


İngilizce Değil Türkçe Eğitim Yapılmalı



köşe yazısı 


"Türkiye'de Bilim Var mı?"

"Berker Fıçıcılar'ın üniversitelirimizdeki bilimsel yeterliliği incelediği yazısı.



bir kitap 



Nanobilim ve Nanoteknoloji
ODTÜ Yayıncılık

Parçaları atomlardan, moleküllerden oluşan bir lego ile kim oynamak istemez ki?



tanıtımlar 



Yapay Sinir Ağları
Prof. Dr. Ercan Öztemel




Dünyayı Değiştiren Beş Denklem
Tübitak Yayınları



Evrim Teorisi
ve Bağnazlık


Evrim Kuramı ve Bağnazlık
Cemal YILDIRIM






Search the Web